Έκτρωση…

Το σώμα της γυμνό επάνω στο χειρουργικό κρεβάτι. Κρύωνε. Δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στην άνιση μάχη με το άψυχο και παγωμένο μέταλλο του κρεβατιού. Ο χώρος γύρω, ένας διάδρομος με πόρτες δεξιά και αριστερά. Μυρωδιά αντισηπτικού και βάμματος ιωδίου να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Μόνη. Που και που καμιά νοσοκόμα να βγαίνει από μία πόρτα και να μπαίνει σε άλλη, χωρίς να δίνει σημασία για το χειρουργικό κρεβάτι της. Από κάποιο κλειστό χώρο, φωνές και γέλια. Από κάποιον άλλο, εντολές γιατρών και κλαγγές εργαλείων. Πάγωνε.

ℵℵℵ

Κοίταζε συνέχεια το ρολόι του. Πόση ώρα την είχαν πάρει μέσα άραγε; Μισή ώρα και κάτι, τρία τέταρτα περίπου. ‘Νωρίς είναι ακόμη’ σκέφτηκε. Ο γιατρός τον είχε προετοιμάσει για δίωρη αναμονή, τουλάχιστον. Συμπαθητική φυσιογνωμία ο γιατρός. Θα μπορούσε να ήταν πατέρας του κάλλιστα. Ήταν ο γυναικολόγος της μητέρας της και τώρα γυναικολόγος δικός της. Έτσι του είχε πει. Αυτά τα γυναικεία ζητήματα δεν τα συζήταγαν. Ήταν καθαρά προσωπικά της θέματα. Και αυτός, ένας άντρας τι να ήξερε από αυτά; ‘Όσο και να το κοιτάς, δεν πρόκειται να κυλήσει γρηγορότερα’ ομολόγησε στον εαυτό του, κοιτώντας για μία ακόμη φορά το ρολόι του. Άλλα πέντε λεπτά πέρασαν μέσα στις σκέψεις του αυτές.

ℵℵℵ

– Είμαι έγκυος.
– Τι;
– Τι με κοιτάς σα χαζός. Αυτό που άκουσες. Είμαι έγκυος.
– Μα, καλά, πως; Προσέχαμε, δεν προσέχαμε;
– Προσέχαμε. Αλλά, δεν ξέρω.
– Δεν το πιστεύω αυτό που μας συμβαίνει. Πως έγινε, μπορείς να μου πεις;
– Έγινε. Τι θέλεις τώρα; Δεν μέτρησα καλά τις μέρες μου, ήμασταν απρόσεχτοι. Δεν ξέρω. Και ούτε το ψάχνω περαιτέρω.
– Τι θα κάνουμε;
– Τι λες να κάνουμε. Τι άλλο υπάρχει να κάνουμε. Θα κάνω έκτρωση. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και η απόφαση είναι δική μου. Εσύ δεν έχεις καμία δουλειά.
– Τι λες τώρα, μπορείς να μου πεις;
– Αυτό που ακούς. Εσύ δεν έχεις καμία δουλειά.
– Μπα; Έτσι σου είπαν να λες;
– Έτσι είναι.
– Είναι και δικό μου ξέρεις.
– Και τι με αυτό;
– Έχω και ‘γώ ευθύνη.
– Δεν αντιλέγω. Όμως, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος είναι δικός μου. Εγώ το κουβαλάω, όχι εσύ.
– Ωραία. Ότι κι’ αν αποφασίσεις εγώ θα είμαι πλάι σου.
– Ευχαριστώ, αλλά δεν ξέρω.
– Ακούς τι σου λέω;
– Ακούω. Άσε με τώρα. Έχω πολλά να σκεφτώ. Μη με φορτώνεις και με περισσότερα.
– Αν κάνεις έκτρωση, εγώ θα έρθω μαζί σου. Θα βάλω εγώ τα χρήματα. Θα πληρώσω εγώ.
– Σου είπα κάτι. Μη με πρήζεις. Άσε με να το σκεφτώ.
– Όπως θέλεις.

ℵℵℵ

Μία νοσοκόμα την πλησίασε. Της είπε ότι θα την πάρουν σε λίγο μέσα στο χειρουργείο. Την ρώτησε αν κρύωνε. Στην καταφατική απάντησή της, της είπε να κάνει υπομονή και όλα θα περάσουν γρήγορα. Της είπε να μην κλαίει. Η επέμβαση δεν είναι τίποτα. Τόσες και τόσες την έχουν κάνει. Η επέμβαση δεν είναι τίποτα. Τόσες και τόσες άφησαν ένα κομμάτι τους εδώ μέσα. Η επέμβαση δεν είναι τίποτα. Θα συνέλθεις γρήγορα και μετά από λίγο καιρό δεν θα το θυμάσαι. Η επέμβαση δεν είναι τίποτα. Και μια φίλη μου η Γεωργία την έκανε και τώρα χαίρεται ανέμελη την ζωή της. Η επέμβαση δεν είναι τίποτα.

ℵℵℵ

Κοιτούσε γύρω του. Δεν παρατηρούσε κάτι συγκεκριμένα. Απλά κοιτούσε. Το μυαλό του κατέγραφε εικόνες για να μην αφήνει τις σκέψεις να καταλαμβάνουν χώρο επεξεργασίας μέσα του. Είχε πάρει και μια αθλητική εφημερίδα για να περάσει πιο γρήγορα η ώρα όσο θα περίμενε. Δεν την είχε ανοίξει. Μόνο τους τίτλους της είχε διαβάσει. Η ομάδα του είχε στεφθεί πρωταθλήτρια, για μία ακόμη φορά. Αλήθεια, τι να κάνει εκεί μέσα; Θα την είχαν πάρει; Θα είχε τελειώσει; Πείναγε, αλλά δεν σηκώθηκε από την θέση του. Κι’ αν έβγαινε ο γιατρός και τον έψαχνε για να του πει τα καθέκαστα; Μα, το κυλικείο ήταν κοντά. Θα τον έπαιρνε χαμπάρι. Εξάλλου, συνηθισμένη επέμβαση η έκτρωση, τι μπορεί να πήγαινε στραβά; Και αυτός, ακόμη κι αν πήγαινε κάτι στραβά, τι θα μπορούσε να κάνει; ‘Ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και κασέρι και ένα χυμό πορτοκάλι’ ζήτησε από τον υπεύθυνο του κυλικείου. 5 € του είπε. Πλήρωσε και επέστρεψε στην θέση του. Δεν βγήκε ακόμη ο γιατρός.

ℵℵℵ

– Το κανόνισα. Την Πέμπτη το πρωί θα πάω.
– Θα έρθω και ‘γώ μαζί.
– Κάνε ότι θέλεις. Είτε έρθεις, είτε όχι, εγώ θα πάω.
– Το ξέρω. Θα περάσω να σε πάρω με το αυτοκίνητο. Τι ώρα;
– Στις 7.
– Τι θα πεις στους δικούς σου;
– Κάτι θα βρω. Πήρα και από την δουλειά άδεια. Ευτυχώς δεν μου έφεραν αντιρρήσεις. Εσύ, τι θα πεις στο γραφείο σου;
– Κάτι θα βρω. Μη στεναχωριέσαι.
– Αν δημιουργηθεί πρόβλημα μην έρθεις.
– Δεν το συζητώ άλλο. Τελείωσε.
– Όπως θέλεις.
– Όπως πρέπει.
– Περάσαμε τα ‘θέλω’ και μπήκαμε στα ‘πρέπει’;
– Μάλλον.

ℵℵℵ

Κοιμήθηκε αμέσως. Μέτρησε ανάποδα και κοιμήθηκε αμέσως. Ξύπνησε με πόνους. Λες και της είχαν οργώσει την μήτρα. Ένοιωσε άδεια. Χωρίς τίποτα να της ζεσταίνει την ψυχή. Ένα κομμάτι της ήταν παρατημένο μέσα σε αίματα βγαλμένα από τα σωθικά της. Ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλο και την ζέστανε. Έτσι λες να έπρεπε να είναι; Ένα ζεστό δάκρυ στην θέση ενός ζεστού παιδικού χεριού στο πρόσωπο; Τα δάκρυα περισσότερα. Ο πόνος ευδιάκριτος. Η καρδιά της χτυπάει δυνατά. ‘Μετεγχειρητικό shock’ η διάγνωση. ‘Λάθος timing’ η ουσία…

(‘Woman I’ by Lynne Highmore Blaikie)

14 comments on “Έκτρωση…

 1. Όπως και νά’χει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πρόκειται για απώλεια. Και πάντα ακολουθεί ο κύκλος του πένθους…

 2. Megalh apofash , megalh upefthhnothta alla megaluterh h apolia….Mia nea zwh htan auth…. Alla oloi prepei na sevomaste tis apofaseis tn allwn…Arkei autoi oi alloi na einai dyo kai na mhn…to metaniwsoun!…Oi apofaseis einai sklhres alla prepei na pernontai oso kai an ponane giati apla prepei na proxwrame….alla to epomeno vhma prepei na t upologizume poli swsta prin to kanoume.

 3. ……………
  Πολύ λεπτό ζήτημα…
  ΄Ομως νομίζω πως και οι δύο, σίγουρα δεν ήταν έτοιμοι να αναλάβουν αυτή την ευθύνη του μεγαλώματος ενός παιδιού.
  Καλό σου βράδυ!

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

 4. Είμαι οριακά πολύτεκνος αν και θα μπορούσα να είμαι πατέρας 8 παιδιών. Κλαίω όταν μου το θυμίζεις, έχω δει όλη τη διαδικασία εκτός από το παγωμα του κρεβαττιού… 😥

 5. «Ένοιωσε άδεια. Χωρίς τίποτα να της ζεσταίνει την ψυχή. Ένα κομμάτι της ήταν παρατημένο μέσα σε αίματα βγαλμένα από τα σωθικά της. Ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλο και την ζέστανε.»
  ετσι ακριβως είναι.. οπως το περιέγραψες…
  λα8ος ξελά8ος ταιμινγκ ετσι νιωθεις ..
  δεν μπορεί… εσενα κάποια σου ανοιξε τα σωψυχά της…
  το Εύγε σε σένα που μπόρεσες και αποκρυπτογράφησες ΄τις λέξεις της μια μια..
  την καλημέρα μου 😀

 6. anthi…ekana prosfata auto to pragma alla gia logous sovarous ugeias tou paidiou…
  den exeis kanenan logo na peiseis kanenan kai gia tpt…to swma einai diko sou kai esu 8a apofasiseis ti 8a kaneis..kalo 8a htan na mporeis na to suzhthseis me to filo sou na deite mazi oles tis sunepeies eite gia th mia kinhsh eite gia thn allh…pantos egw par’olo pou eprepe na to kanw gia logous ugeias tou paidiou…eixa ekte8ei se aktinovolia…ponesa kai ponaw pio polu psuxologika…an den htan to 8ema ugeias sth mesh 8a to kratousa akoma ki as mhn eimai pantremenh kai exw mono 3 mhnes sxesh…akoma kai monh mou!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s